În această seară (14.07) în conferință de presă cu Mark Rutte, șeful NATO, Donald Trump a făcut o serie de afirmații cu privire la Ucraina și rusia, însă doar câteva sunt relevante, însă și acestea ridică dubii și se așteaptă confirmări:
1. Ultimatum de 50 de zile pentru Putin să încheie un acord de încetare a focului, altfel Trump va impune sancțiuni secundare de 100%.
Ce înseamnă asta?
În primul rând 50 de zile este o perioadă extrem de lungă de timp. În aceste 50 de zile, mii, dacă nu zeci de mii de drone și rachete balistice pot fi lansate asupra marilor orașe din Ucraina. Ce este mai ciudat la această declarație, este că vine după o declarație a lui Putin de acum câteva zile care spunea că peste 60 de zile va începe o puternică ofensivă în Ucraina. Astfel, cu siguranță, acest anunț a lui Trump nu este unul care să sperie Kremlinul, ba chiar din contră.
Sancțiunile secundare despre care vorbește Trump ar putea genera probleme tocmai pentru Administrația Trump care a folosit cartea tarifelor și cartea economică pentru a câștiga avantaje. Sancțiuni secundare de 100% pentru țări care într-un fel sau altul sprijină sau ajută rusia, țări ca India, UAE sau China, doar i-ar scădea din avantaj. Astfel, că eu sunt sceptic în valoarea acestei declarații și în intenția reală a lui Trump de a transforma această declarație în fapte.
2. Trump este foarte supărat pe Putin.
Ce înseamnă asta?
Absolut nimic. Presupunerea multora care urmărim mai îndeaproape războiul și implicațiile lui, sunt că Trump s-a supărat pe Putin nu din motive umanitare, așa cum clamează, ci pentru că - pe surse - Putin nu a fost de acord cu un acord pe minerale rare, la fel ca cel pe care l-a încheiat cu Ucraina. Putin pur și simplu l-a dus cu zăhărelul, până când Trump s-a enervat că nu ajunge nicăieri cu discuțiile. Aceste presupuneri sunt întărite inclusiv de faptul că Trump și în aceste zile rusia ar putea fi un partener economic viabil pentru SUA și în această seară a vorbit despre "potențialul uriaș al economiei rusești" și că "Putin ar trebui să se gândească la asta".
3. Sisteme Patriot și ajutor militar SUA pentru Ucraina.
Ce înseamnă asta?
Declarația lui Trump, pe care o veți vedea astăzi subliniată în toate ziarele noastre și internaționale este cu privire la 17 sisteme Patriot, cu tot cu rachetele interceptoare care vor ajunge în Ucraina (unele dintre ele) în câteva zile. În realitate, Trump a spus "există o țară care este dispusă să ofere 17 sisteme Patriot, pentru că și așa nu au nevoie de ele. Nu știm câte vor ajunge, poate o parte semnificativă din ele, poate toate 17".
Deci declarația cu privire la sistemele Patriot este una ambiguă, fără un time-line precis, fără date concrete de livrare. Cum ar spune Trump "all talk, no action".
Cum se va întâmpla totuși transferul de armament către Ucraina?
Noutatea este că SUA nu va mai dona echipament militar. Acesta va fi cumpărat de NATO din fonduri europene și va fi livrat în Ucraina. Secvența va fi așa: țările europene vor dona sisteme Patriot (căci momentan despre ele vorbim) Ucrainei cât se poate de repede (iar unele dintre ele sunt sigur că vor face asta în regim de urgență, cum ar fi Norvegia), ulterior Europa le va cumpăra pentru înlocuirea lor, prin intermediul NATO, de la Statele Unite ale Americii. La final Ucraina va avea sistemele și muniția, Europa plătește, NATO gestionează procesul, SUA primește banii și livrează echipamentele la schimb țărilor care au donat echipamentele și muniția.
Acest nou sistem va fi folosit pentru toate echipamentele militare americane care vor ajunge în Ucraina. Este o veste bună sau proastă? Este o veste proastă din perspectiva faptului că doar Europa plătește și că SUA chiar se retrage din sprijinul financiar oferit Ucrainei, însă fațeta cealaltă a monedei este că totuși Ucraina va beneficia de echipamentele necesare apărării teritoriului.
4. Ce alte capabilități ar putea primi Ucraina și la ce valoare se ridică acest pachet de ajutor din partea NATO/UE?
Surse din Pentagon, citate de Axios au declarat sub condiția anonimității că Administrația Trump va furniza rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească Moscova. Există două astfel de rachete ce ar putea fi livrate și care ar putea fi compatibile cu capabilitățile ucrainene de acum: PriSM - rază de acțiune de 500 km, lansate de HIMARS sau JASSM, cu rază de acțiune de 500km sau variant JASSM-ER cu rază de aproape 1000km, lansate de pe F-16. Prima opțiune este puțin probabilă, stocurile fiind mici, însă a doua ar putea fi viabilă, mai ales că Administrația Biden a ajuns înainte de încheierea mandatului la o înțelegere cu unele state europene pentru a le livra, ca ulterior să ajungă în Ucraina.
Aceste rachete ar fi viabile dacă sistemele F-16 din Ucraina ar beneficia de un update software. Dacă astfel de echipamente vor ajunge în Ucraina, chiar și în număr semnificativ, nu vor fi game-changere, așa cum ne-am dori cu toții. Adică nu vor schimba semnificativ soarta războiului, însă vor pune mari probleme sistemului logistic rusesc și vor încetini ofensiva de vară (care oricum este pe final și cu rezultate modeste) și mai important, pe cea de toamnă-iarnă.
5. Cât de importante sunt sistemele Patriot și de ce se vorbește atât de mult despre ele?
Sistemele Patriot nu sunt importante pentru atacurile cu drone. A lovi un Shahed cu o rachetă interceptoare MIM-104 PAC3 folosite de Patriot e ca și cum ai da cu tunu' după o muscă. Însă sunt esențiale pentru a opri rachetele balistice de tip Iskander-M, "hipersonicele" Kinjal și inclusiv rachetele de croazieră lansate de pe bombardierele strategice, Kh-101 și altele asemănătoare. Asta ar însemna nu doar protecția orașelor și a civililor ucraineni, dar ar mai avea încă două roluri esențiale: protecția infrastructurii militare și blocarea cerului în sectoarele de front vulnerabile.
Aceste ultime două roluri ar putea aduce în timp câștiguri importante pentru Ucraina, datorită faptului că ar permite Ucrainei să-și crească Complexul Industrial Militar, să-și accelereze dezvoltarea și scalarea producției diverselor capabilități pe de-o parte și ar bloca raidurile aeriene rusești, care sunt devastatoare în unele sectoare de front. Un dublu-câștig, care pe termen mediu ar aduce un avantaj foarte mare Ucrainei în ulterioarele posibile negocieri de pace.
Ca să vă faceți o idee, Ucraina dispune în acest moment de undeva la 7 sisteme Patriot. O infuzie de încă 10-15, ar însemna practic o închidere a cerului în zone critice, dacă Patriot ar fi combinate într-o apărare anti-aeriană multi-stratificată (ceea ce cu siguranță se va întâmpla).
Însă și aici avem o problemă: rachetele interceptoare. Pentru un total de 20 de sisteme Patriot, este nevoie de un număr mare de rachete interceptoare, rachete care nu se găsesc pe piață ca sacii de cartofi. Sunt produse în număr mic, stocurile nu sunt extraordinare nicăieri - nici în SUA și nici în Europa. Fără aceste rachete interceptoare, sistemele Patriot sunt doar echipamente militare goale de conținut, ca să spun așa.
Concluzie:
Un pachet care se estimează la 10 miliarde de dolari care va fi infuzat în apărarea și (în mai mică parte) capacitatea ofensivă a Ucrainei este mai mult decât bun, dar de la vorbe într-o conferință de presă, până la fapte în teren este un drum lung, iar Trump este recunoscut pentru faptul că spune una azi și altceva mâine. Așadar recomand tuturor să fim rezervați în optimism. Semnele sunt bune, să sperăm că aceste semne se vor concretiza în fapte, pentru că Ucraina, civilii și militarii de acolo au nevoie de ele, Europa are nevoie de ele, lumea întreagă are nevoie ca Putin să fie oprit.
Slava Ukraini!